Een Amerikaanse halftrack Monument voor de Easy compagny van de 506th PIR

De slag om de Ardennen


Inleiding


In 2004 en 2012 brachten wij onze vakantie in de Ardennen door om te kijken hoe de Battle of the Bulge verliep. Op de website hebben we het onderverdeeld in de drie Duitse legers die binnenvielen. En daarnaast de tegenaanval door de Britten en de Amerikanen.
Onze dank gaat uit naar André Flener voor het aangeven van de typenummers van de diverse tanks en kanonnen.

Wat vooraf ging

De geallieerden hadden problemen met de aanvoer van spullen en manschappen. Hitler zag hierin een kans om de bevrijding door de geallieerden om te keren met operatie Herbstnebel. Drie legers zouden aan dit offensief meedoen: het 6. SS-Panzerarmee onder bevel van Oberbefehlshaber Sepp Dietrich, het 5. Panzerarmee onder bevel van Oberbefehlshaber Hasso von Manteuffel en het 7. Armee onder bevel van General Erich Brandenberger.
In de drie maanden die aan de operatie vooraf gingen moesten alle SS formaties zich in de Eifel verzamelen en op sterkte worden gebracht. Volgens het plan van het Duitse opperbevel moesten het 5. en het 6. Panzerarmee binnen 48 uur de Maas bereiken. Vervolgens zou het 6. SS-Panzerarmee de rivier ten noorden van Luik oversteken en via Sint Truiden en Aarschot naar Antwerpen doorstoten. Intussen zou het 5. Panzerarmee de Maas aan beide zijden van Namen oversteken en doorstoten in de richting van Brussel. Zuidelijk hiervan zou het 7. Armee zich rondom Echternach groeperen om de operatie te beschermen tegen een mogelijk tegenaanval van de geallieerden.
Als dit lukte dan konden ze de geallieerden op twee fronten aanvallen en 37 van de 64 divisies vernietigen.

Monument op de Duitse begraafplaats in Sandweiler Deze divisies waren hier gelegerd Patton ligt op de begraafplaats bij Luxemburg begraven

Generalfeldmarschall Gerd Von Rundstedt en Generalfeldmarschall Walter Model zagen dat dit plan niet haalbaar was en dienden een ander voorstel in dat door Hitler van tafel werd geveegd. Het plan moest doorgaan zoals vastgesteld met als enige wijziging de datum van de aanval. Van 25 november 1944 naar 16 december.
Aangezien er geen rekening gehouden was met het slechte weer en de voorraden die in het plan stonden niet voorradig waren liep het allemaal anders.

Het 6. SS-Panzerarmee lukte het niet om door te stoten naar Luik, ze bleven op de lijn Malmédy, Stavelot en Trois-Ponts steken. Het 5. Panzerarmee hield zich niet strak aan de uitgestippelde route en hun lukte het om een stuk verder België binnen te dringen tot de lijn Manhay, Hotton, Marche-en-Famenne en Celles. Het 7. Armee beschermde de zuidelijke grens op de lijn Echternach, Ettelbrück, Wiltz en Vaux-lez-Rosières.
Het 5. Panzerarmee trok om Bastogne heen ipv tijd te verliezen met het veroveren hiervan, hierdoor zag de Amerikaanse 101st Airborne division die de Amerikaanse pantserdivisies kwamen helpen, zich omsingeld door Duitse troepen.
General George S. Patton voorzag problemen en liet zodra hij van de Duitse aanval hoorde een plan opstellen om het 3rd US Army vanuit Frankrijk naar het front te krijgen en door Luxemburg te stootten om de Duitsers in noordelijke richting aan te vallen. Terwijl Fieldmarshal Sir Bernard Montgomery vanuit het noorden zou zorgen dat de Duitsers niet bij de Maas zouden komen. Op 19 december was er een bespreking met General of the Army Dwight D. Eisenhower en hij keurde dit plan goed.
General Von Rundstedt wilde de pantserlegers terugtrekken maar mocht dit niet van Hitler, met als gevolg een totale nederlaag.

Klik op de links boven aan de pagina en waan je op de slagvelden van de Ardennen


Free counter and web stats