De slag om het Hürtgenwald
The seven dams in the Hürtgenwald weergeven op een grotere kaart

Inleiding


In 2010 brachten wij onze vakantie door in de Eifel, in het Hürtgenwald. Tot onze verassing zijn daar begin 2010 een zestal wandelroutes in het bos uitgezet. Deze zijn bewegwijzerd maar er is ook een Duitstalig mapje met daarin wat meer uitleg, verkrijgbaar. We hebben ze niet allemaal gelopen. We hadden al het één en ander bekeken voordat we dit doorhadden.
De Amerikanen houden er als regel op na dat ze niet op vijandelijk grondgebied begraven mogen worden. Vandaar dat hun graven in België en Nederland liggen. En dat er in het Hürtgenwald dus alleen maar Duitse oorlogsbegraafplaatsen zijn.

Wat vooraf ging

Drakentanden van de Höckerlinie Begin september 1944 stonden de geallieerden voor de Westwall. De Duitsers hadden zich hierachter terug getrokken. Die Westwall was in de jaren 30 opgetrokken om een eventuele inval vanuit het westen te weerstaan terwijl Duitsland in het oosten druk bezig was om Oostenrijk, Polen en nog wat landen in te pikken. Het had er vier jaar ongebruikt bijgelegen wat de natuur de gelegenheid had gegeven om het te overgroeien en zo de camouflage onbedoeld te verbeteren. Het weer was in het najaar van 1944 zeer slecht. Het regende dagen achtereen, wat alles klam, doorweekt en koud maakte. Een groot aantal soldaten viel al uit door loopgraafvoeten. Tanks konden niet gebruikt worden omdat ze vast zouden lopen in de modder. Met het slechte weer konden bommenwerpers niet opstijgen. Daar kwam nog het dichtbeplante bos bij die alle aangeleerde technieken onbruikbaar maakten. Hadden ze geleerd om bij beschietingen plat op de grond te gaan liggen. Hier moesten ze juist tegen een boom blijven staan. Granaten ontploften hoog in de bomen en de scherven vlogen daarvandaan in het rond. Door te blijven staan maakten ze juist minder kans om geraakt te worden. Vanwege dezelfde ontploffende granaten moesten ze hun schuttersputjes bedekt houden met hout en graspollen.

In het Hürtgenwald kwamen de Amerikanen tegenover de 7. Armee onderdeel van de Heeresgruppe B onder leiding van Generalfeldmarschall Walter Model te staan. De Duitsers zagen het belang van de zeven dammen in het Hürtgenwald en deden er dan ook alles aan om die te behouden. De doelstelling van de Amerikanen was echter alleen maar om dit gebied te zuiveren van het Duitse leger. Zij zagen de dammen over het hoofd.

120.000 man zonden de Amerikanen dit gebied in. 33.000 hiervan vielen uit, dood, gewond of door gevechtsuitputting. De Duitsers hebben dit gebied verdedigd met 80.000 man. Hiervan vielen er 28.000 uit. Dit allemaal voor een gebied van 130 vierkante kilometer.

Klik op de links boven aan de pagina en waan je op de slagvelden in het Hürtgenwald