Heteren en ook andere plaatsen in de frontlinie werden geëvacueerd na operatie Market Garden. De geallieerden namen waar mogelijk hun intrek in de huizen. Er waren echter ook gebieden die regelmatig beschoten werden en tussen de twee fronten in lagen. Daardoor werden de huizen steeds door beide partijen onderzocht en hierbij verdween het huisraad. In ongeveer ieder huis in Heteren kun je nog wel beschadigingen vinden van de beschietingen.
De Duitsers voerden een tegenaanval uit van 1 tot 7 oktober 1944. De 101st was op dat moment net gearriveerd om de frontlinie tussen Opheusden en Elst te bewaken. In de gevechten tijdens deze tegenaanval sneuvelden meer dan 300 Amerikanen.
De Duitsers staken later nog de dijk door waardoor een groot deel van de Overbetuwe onder water kwam te staan, waaronder Heteren. Het zou uiteindelijk tot 3 april 1945 duren voordat Heteren definitief bevrijd was.

Monument voor de 101st Airborne Division De Peperbus, pas een paar jaar geleden hersteld van de oorlogsschade Één van de huizen waarin soldaten gehuisvest waren Monument voor de 7th Battalion van het Hampshire Regiment, ze werden afgelost door de 501 PIR van de 101st
Slachtoffers van een neergehaald vliegtuig... ...onderdeel van operatie Market Garden Slachtoffers van het RAF