Cobra - de doorbraak


Deze route loopt van Cherbourg naar Avranches.

De Amerikanen zitten in eerste instantie verstrikt in een heggenoorlog. Het Normandische landschap bestaat uit wallen met struikgewas en hier kunnen de moderne wapens niet tegenop. Als een tank over zo'n wal rijdt is hij een mooi doelwit voor de Duitsers en granaten in het struikgewas werpen levert ook geen resultaat. De Duitsers daarentegen maken goed gebruik van de heggen en plaatsen hierin automatische wapens, mortieren en kanonnen. De Amerikanen vorderen dus nauwelijks en de verliezen zijn hoog. Uiteindelijk worden de tanks efficiënter door het plaatsen van een snijdende sokkel aan de voorkant.

Op 25 juli besluiten de geallieerden om operatie Cobra in te zetten. Deze operatie van generaal Bradley heeft als doel om via de kust Avranches te bereiken en zodoende Bretagne te bevrijden. Zo worden de Duitse troepen in het zuiden omzeild. Tegelijkertijd wordt er een bommentapijt op de Duitsers losgelaten zodat de meeste plaatsen die aan deze route liggen grotendeels verwoest worden.
Avranches ligt op het kruispunt van wegen naar Bretagne, Parijs en Villedieu. Dit strategische punt werd beter door de Amerikanen dan door de Duitsers ingeschat. Ze lieten de stad dan ook bijna zonder verweer achter.