Naar verdedigingspunt WN62 John Steele aan de kerktoren

Normandië


Inleiding


De vakanties in 2002 en 2003 hebben we gebruikt om te kijken hoe de slag om Normandië verliep. Er zijn acht routes uitgezet die langs de belangrijkste bezienswaardigheden lopen. Zo kan je volgen hoe de Amerikanen op de stranden landen en door Normandië strijd leverden om uiteindelijk bij Falaise samen met de Engelsen de laatste slag te leveren om Normandië te bevrijden. En voor de Engelsen en de Canadezen lopen er weer andere routes.

Wat vooraf ging

Roosevelt, Churchill, De Gaulle en generaal Giraud tekenen 24 januari 1943 een verdrag om een landing op de noordwestelijke kusten van Europa op te zetten om Duitsland te overwinnen.
Er worden drie plannen voorbereid:
- Starsky, een afleidingsmanoeuvre in 1943
- Rankin, een aanval die op ieder moment ingezet kon worden als de Duitse weerstand mocht instorten
- Overlord, de landingsoperatie in mei 1944

De keuze voor de plaats van de landing valt op Normandië vanwege de weersomstandigheden, de wind, makkelijk bereikbare stranden en minder zware verdediging. In december 1943 wordt het opperbevel van operatie Overlord toevertrouwd aan generaal Dwight Eisenhower.
Drie factoren zijn bepalend voor de dag van de landing: een half hoogtij voor de schepen, een aanval bij het aanbreken van de dag en een vollemaansnacht voor de luchtlandingstroepen. Dat is dus maar een paar dagen per maand het geval. De datum wordt door Eisenhower vastgesteld op maandag 5 juni 1944 met uitwijkmogelijkheid naar dinsdag of woensdag.

In 1943 worden er in Amerika 30.000 tanks en 86.000 vliegtuigen gefabriceerd. Dit alles wordt door Liberty Ships naar Engeland vervoerd, terwijl iedere maand 150.000 manschappen per passagiersschip de oversteek maken.
Het Franse en Belgische verzet verstrekken inlichtingen over het Duitse materieel, hun stellingen en over alle troepenbewegingen. In het vroege voorjaar worden alle weg en spoorwegverbindingen systematisch gebombardeerd om noordwest Frankrijk te isoleren. Eind april is de kustverdediging van de Atlantikwall aan de beurt.
Aangezien havens te goed worden verdedigd wordt er een plan ontwikkeld om kunstmatige havens aan te leggen.
Om de Duitsers om de tuin te leiden wordt er een schaduwleger in elkaar geknutseld met opblaasbare rubberen jeeps en tanks onder bevel van George Patton. Over dit schaduwleger wordt valse informatie gelekt naar de pers. Deze afleiding werkt goed en de invasie blijft tot het einde toe geheim.

De Amerikaanse begraafplaats bij Colleville-sur-Mer De tegenwoordige Pegasus Bridge

D-Day

Op 4 juni 1944 is het dan zover 150.000 manschappen, 20.000 voertuigen, 11.000 vliegtuigen en 7.000 schepen vertrekken voor de invasie in Normandië. Vanwege de storm die dan woedt word de operatie met 24 uur uitgesteld. De meteorologen kondigen voor de ochtend van 6 juni een windstilte aan die tot 36 uur kan duren. De invasie kan nu doorgang vinden.
D-day (decision day) begint op 6 juni kort na middernacht met de verovering van de bruggen bij Bénouville en Ranville en de landing van de paratroepers bij Sainte-Mère-Eglise.De landingsoperaties beginnen om 6.30 uur op de Amerikaanse stranden en om 7.30 op de Engelse en Canadeze. De landingsoperaties gaan de hele dag door, soms makkelijk zoals op Utah Beach en soms met grote verliezen zoals op Omaha Beach.

De slag van Normandië

Nadat er een 80 km lange linie op de kust verwezenlijkt was konden de geallieerden beginnen met de slag van Normandië. Dit werd bemoeilijkt door alle wallen met bossages rond de weilanden. Nadat er hiervoor een soort schaar uitgevonden ging het hard. De Duitsers trokken zich terug en na de beslissende slag bij Falaise was Normandië op 21 augustus bevrijd.

Klik op de links boven aan de pagina en waan je op de slagvelden van NormandiŽ