Monument voor de 82nd Airborne Division Drakentanden van de Westwall

Van D-day tot VE-day

For the English text click here

Vanwege onze interesse in de Tweede Wereldoorlog zijn we begonnen met de belangrijkste plaatsen van de bevrijding van Europa te bekijken. Uiteraard begonnen we met het begin van de uiteindelijke bevrijding van Europa, D-day op de stranden van Normandië. Het jaar daarna hebben we de strijd in Normandië bekeken. In 2004 en 2012 zijn we naar de Ardennen geweest voor de Battle of the Bulge, hier hebben we o.a. de bossen bij Foy bekeken waar Band of Brothers zat.
Er is een deel over de minder bekende bevrijding van de Elzas met operatie Nordwind, Band of Brothers in Haguenau en de Colmar Pocket, wat we in 2005 en 2006 bezocht hebben. Verder vind u op de site de beroemde brug van Remagen in Duitsland en de bevrijdingsdag van Nederland.
Operatie Market Garden hebben we stukjes bij beetjes bekeken: het begin van de Engelse XXX Corps (van Lommel tot Eindhoven), de Amerikaanse 101st Airborne Division bij Eindhoven (waaronder ook veel foto's van Nuenen uit Band of Brothers aflevering 4: Replacements), de Amerikaanse 82nd Airborne Division met foto's van de plek van de Waaloversteek en de slag bij Arnhem waar de 1st British Airborne Division zat.
In 2010 zijn we naar het Hürtgenwald, een stukje van de Eifel in Duitsland, geweest. Het bekendste hier is de Kall Trail tussen Vossenack en Kommerscheidt. Maar er is hier nog zoveel meer te zien.
Klik op één van de links in het menu en je waant je op één van de slagvelden met heel veel foto's en de nodige achtergrondinformatie. De websites van de musea die we bekeken hebben vind je in de links pagina.

Marc C. Slootjes en Inge Mensert

Sainte-Mére-Eglise Generaal George S. Patton Graf van een Amerikaanse soldaat met Medal of Honor
Free counter and web stats