Operation Dragoon

De geallieerden dachten dat een tweede front de oorlog sneller zou beëidigen. Gekozen werd voor een invasie in Zuid-Frankrijk.

Op weg naar ons vakantiehuisje voor de vakantie in mei 2014 maakten we een stop bij Nécropole nationale de Luynes. Hier liggen veel Fransen begraven die omkwamen tijdens Operation Dragoon.
Het viel nog niet mee om de begraafplaats te vinden want behalve de plaatsnaam hadden we geen adres en de TomTom begreep de begraafplaats niet. We reden dus eerst maar naar Aix-en-Provence en gingen ervanuit dat we daar wel wegwijzers zouden vinden. Ten slotte is deze begraafplaats geen kleintje met 11.424 graven. In Aix-en-Provence vonden we wel borden die wezen naar Luynes maar dat bleek niet de begraafplaats te zijn. We hebben het maar even gevraagd en toen reden we er zo naartoe.
Het militaire deel van de begraafplaats bleek alleen van maandag t/m vrijdag geopend te zijn. Lekker dan. Wij waren daar op een zaterdag en de rest van de vakantie zouden we te ver uit de buurt zijn om nog eens langs te rijden. Ja, aan het eind van de vakantie als we weer naar huis gaan. Maar dat is weer op een zaterdag.

Nécropole nationale de Luynes 11.424 graven Foto's zijn genomen door het hek vanaf de straat