Het vervolg

De Duitsers deden een poging om bij Les Arcs een tegenaanval te beginnen. Dit mislukte en de Duitsers zagen zich genoodzaakt om een verdedigingslinie op te werpen zodat de aanwezige divisies kans hadden om te ontkomen. De opmars van de geallieerden verliep echter zo snel dat ze hier de kans niet voor kregen. Ook voor de tweede verdedigingslinie kregen ze niet de kans. De geallieerden kozen ervoor om de verovering van de havens van Toulon en Marseille voorrang te geven boven de Duitsers tegen te houden. Hierdoor konden veel Duitsers ontsnappen.

patch Bataillon de choc

Aangezien alles zo voorspoedig liep werd er besloten om de rest van de troepen op de 16de ook al aan land te zette. In het plan stond dat eerst Toulon veroverd zou worden en daarna Marseille. Maar de Fransen wilden doorstoten voordat de Duitsers zich konden herstellen en dus werden beide havensteden ongeveer tegelijk aangevallen.
De Fransen omsingelden Toulon 's ochtends op 20 augustus. Vanuit het oosten was er geen doorkomen aan. Het moest aan die kant stelling voor stelling op de Duitsers veroverd worden. Vanuit het noorden en het westen verliep het allemaal wat makkelijker. Op 26 augustus gaven de laatste Duitsers zich over.

We gingen naar Musée du Débarquement en Provence bovenop de berg Mont Faron. Om daar te komen kan je of met een kabelbaan vanuit Toulon of met de auto over een smal weggetje naar boven. We namen het weggetje. Maar dat is dus zo smal dat je rechts naast je, ook vanaf de passagiersstoel geen stukje weg meer ziet maar gelijk de diepe afgrond. En er groeit helemaal niks dat een eventuele val zou kunnen breken. Dus als je over de rand zou gaan dan ga je ook helemaal naar beneden. Deze smalle weg leidde ons naar 584 m hoogte.
In het museum mochten we helaas geen foto's maken. Het was een leuk en zeer overzichtelijk museum. Helaas waren alle teksten en de film alleen in het Frans, maar omdat we ons vantevoren er al in verdiept hadden wat er gebeurt was, hadden we niet de indruk dat we er wat aan misten.
Het museum zit in een Duitse bunker en was zeer betaalbaar. Het is alleen jammer dat hij tussen 12 en 2 uur dicht is. Niemand heeft zo'n lange lunchpauze maar de Fransen altijd wel. En het lijkt me niet dat ze even de berg afgaan om thuis te lunchen. Daar is de pauze dan toch weer te kort voor. Tegen de tijd dat wij er waren liep het al tegen tweeën dus we hoefden niet zo lang te wachten.

De bunker bovenop de berg Montfaron, we waren hier al redelijk dicht bij de top De weg naar boven, het is eenrichtingsverkeer Muur met 4 plakaten Plakaat voor Capitaine Lamy
Plakaat voor Lieutenant J.M. Chipier Plakaat voor de 1<sup>er</sup> Bataillon de Choc M4A1 Sherman tank Detail van de M4A1 Sherman tank
90 mm M1 luchtafweerkanon Musée du Débarquement en Provence Musée du Débarquement en Provence Duitse 75 mm PAK 40 anti-tank geschut
Duitse 75 mm PAK 40 anti-tank geschut met uitzicht op het gebergte Het uitzicht langs de loop, op de achtergrond de zee Vanaf de bunker was een flink overzicht over het omliggende land De militaire haven van Toulon werd vanaf 13 september weer in gebruik genomen door de Franse vloot